Kalk
KALKHitta produkten här!
|
Djurdoktorns Kalk ges fram för allt åt reptiler, fåglar i häckning, växande djur samt djur som behandlas för frakturer, och djur som får hemlagat foder.
Produktbeskrivning: |
kalk i pulverform. |
Innehållsdeklaration /gram: |
Kalciumkarbonat. |
Förpackningsstorlek: |
50 gram och 250 gram. |
Hållbarhet: |
oöppnad förpackning: många år. Öppnad förpackning: 12 månader. |
Förvaring: |
väl tillslutet, svalt och utom räckhåll för barn och djur. |
DJURDOKTORNS Kalk innehåller kalciumkarbonat c:a 99%. Kalken innehåller inte fosfor.
Mineralbrister förekommer, och ger då obalans i en hel rad av olika metaboliska processer.
Överskott av mineraler orsakar också obalans eftersom flera av mineralerna konkurrerar med varandra för att tas upp i kroppen.
För stort upptag av en mineral, ger då för lite av en annan. Det är viktigt att inte ge för mycket kalk.
Dosering:
Riktigt små djur 10-50 g : strö på fodret ungefär som du saltar på mat.
Små djur 100-500 g : ¼ - 1/2 krm fördelas under en vecka på fodret.
Större djur 1-4 kg : ½ krm / kilo kroppsvikt 2/ggr/vecka på fodret.
Ännu större djur 5-50 kg : ½ krm / 5 kilo kroppsvikt per dag på fodret.
Reptil och fågel |
Djurdoktorns Kalk & Mineraler ges fram för allt åt reptiler som inte äter ett foder som redan innehåller tillräckligt med kalk och andra mineraler.
Kroppen kan inte själv producera de mineraler den behöver, så de måste alltid tillföras. I vissa livssituationer finns dessutom ett ökat behov ex vid äggproduktion eller vid frakturläkning samt när djuren växer som mest. Mineraler finns naturligt i jord, växter, vatten, luft samt i vuxna varmblodiga bytesdjur. Det vanligaste problemet med de flesta reptiler är att de får för mycket kalk, för mycket fosfor och för mycket vitaminpulver samt att de är ständigt uttorkade. Uttorkningen beror oftast på för ojämn fukttillförsel i terrariet, samt att många reptiler ffa ödlor naturligt inte dricker från marken (vattenskål) utan dricker dagg från blad och löv.
Obalans av mineralkvoterna kan ses vid ensidig och felaktig utfodring. Det vanligaste felet i utfodringen är att reptilen får för mycket fosfor i fodret.
Troligtvis är reptilens utfodring i fångenskap allt för ensidig.
Det har blivit ett stort problem att djurägare ”bara pudrar på” av mineraler och vitaminer. De flesta mineraler i handeln innehåller dessutom vitamin D3, som är ett fettlösligt vitamin och det ska inte överdoseras. Din reptil blir sjuk av det. Det blir en extra börda för kroppen att göra sig av med ett överskott. Kroppen får jobba mer, och det ger ett kortare liv. Blir överskottet större än vad kroppen kan göra sig av med så kommer kalken att ansamla sig i kärl, njurar, muskler med mera. Ditt djur kommer då att få allvarliga problem med hälsan. Det finns även så kallat vattenlösligt kalk på marknaden. Det löser sig i vatten och fördelen är att man kan ge det i dricksvattnet. Emellertid ser vi problem med denna produkt eftersom kalken är bunden till saltsyra och tas lättare upp i kroppen och mycket mer än vad kroppen hade tagit upp av exempelvis kalciumkarbonat. Det leder till stora problem med ansamlingar av kalk i inre organ. Vi rekommenderar inte vattenlösligt kalk till några djur.
Hund och katt
Ges enligt doseringarna på förpackningen åt de som får hemlagat foder.